De reli-reiziger

West Europa en de VS kenden al sinds de zestiger jaren een grote economische groei. Veel mensen kunnen het zich veroorloven om grote reizen te maken. Mede omdat de prijzen voor intercontinentale vluchten al die jaren ongeveer hetzelfde bleven. Bovendien is het leven in de meeste interessante landen ook nog eens stukken voordeliger. En vooral dat laatste maakt dat reizigers met een bescheiden budget toch voor lange tijd van huis kunnen blijven.
Zo is er sinds de “sixties” een steeds meer voorkomende verschijning in de reiswereld; de backpacker oftewel de rugzaktoerist. Er moeten er miljoenen van op pad zijn… Deze backpackers hebben vooral interesse in de soms weergaloze natuurmonumenten en de kleurrijke culturen van andere volkeren. Ze eten en slapen in onderkomens die zich te midden van het bruisende leven bevinden en ze nemen de tijd om de locale sfeer op te snuiven.

Een bepaalde groep backpackers, we noemen ze reli-reizigers, heeft interesse in exotische godsdiensten, waarvan vooral Boeddhisme  en Hindoe-filosofie hoog scoren. Het zijn levensbeschouwingen die heel goed aansluiten bij de in de westerse wereld steeds meer gangbare Newage denkbeelden.  De heilige plaatsen van deze religies mogen zich sinds de Beatles dan ook in een groeiende stroom westerse zoekers verheugen. Maar ook in de religieuze tradities van de westerse wereld vindt de postmoderne mens aanknopingspunten. Een voorbeeld daarvan is de immens populaire pelgrimage naar Santiago de Compostela.