De Pelgrim 2016 – “De tent is verhuisd naar belangrijk bedevaartsoord”

Gedurende drie seizoenen stond de tent in Dharamkot; een dorpje in de buurt van de residentie van de Dalai Lama. We hebben daar mooie ontmoetingen gehad en weten dat veel mensen tijdens de meditatie iets van Gods aanwezigheid ervaren hebben. Maar we hebben afscheid genomen van deze mooie plek met zoveel lieve mensen. We trokken daar samen op met andere Christenen; van YWAM en een Messiaanse community.

We hebben de tent en onze spullen verhuisd naar Rishikesh. Dit is een plaats waar ooit de Beatles in de leer gingen bij de goeroe Maharishi Mahesh Yogi.

gallery-india-1200x800px-37Yogaleraar
Rishikesh was al een belangrijke bedevaartsplaats voor Indiase pelgrims omdat daar de heilige rivier de Ganges vanuit de bergen de vlakte instroomt. Maar sinds de Beatles is deze plaats een waar pelgrimsoord voor vele westerse pelgrims, die op hun spirituele zoektocht in India geestelijke verlichting hopen te vinden. Het is een soort vrijmarkt waar je kunt kiezen uit een grote variëteit aan  geestelijke leraars, die je binnen no time de kunsten van de Indiase mystiek bijbrengen. Binnen een maand ben je dan tegen een redelijke vergoeding een gediplomeerd yogaleraar en kun je in je thuisland aan de slag gaan met een yogaklasje.

Pioniersplek
In Rishikesh is weliswaar een kerkje, maar die is niet als zodanig herkenbaar. Er zijn geen zendingsactiviteiten gaande. Echt een pioniersplek dus. Wij hebben daar aan de rand van Laksman Jhula, op een hoger gelegen gedeelte, een mooie plek voor de tent gevonden; het terrein van een hotel-restaurant, waar heel veel westerlingen logeren en of hun maaltijden nuttigen. De naam is Pyramid guesthouse. Je kunt er kamers of een hut huren met een piramidevormig dak. Het is een biologisch verantwoord gebeuren en ter plekke worden groenten verbouwd.

Bevestiging
Voor Hindoes is Rishikesh nogal een heilige plaats. Het was heel bijzonder dat Hindoe mensen ons toestaan daar de Jezus-meditatie te praktiseren. Ze gaven zelfs aan daar wel eens aan mee te willen doen. Voor ons is dat al een soort bevestiging.

Vertrek
We vertrekken 16 februari en komen half mei weer terug. Gijs de Raad, een oude vriend, gaat drie weken mee. We kunnen het wel aan, maar het is een stuk leuker als er meer mensen meedoen. Als het je aanspreekt; meld je dan aan via de website of mail voor meer informatie marijnburkunk@gmail.com.

Comments
admin